string(0) ""

Expertsvar om funktionell träning och kettlebells – Linus Johansson

Här kan du ställa frågor om träning till Linus Johansson, instruktör, sjukgymnast och författare till våra böcker Träna med kettlebells och Vältränad – handboken för den funktionella kroppen.


  Ställ en fråga

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


  Frågor

  Kaisa Johansson frågade:

  "Hej Linus, Undrar om det är någon FAUK utbildning planerad under 2015?"

  Linus Johansson svarar:

  Hej, just nu ligger alla mina utbildningar på is. Jag håller på att ta fram ett nytt material som kommer att ligga till grund för mina framtida utbildningar. Men håll utkik på min hemsida - där kommer information så småningom. Hälsningar, Linus


  alexander "alex" borsuk frågade:

  "Hej Linus Johansson, sedan inslaget i "Vetenskapens Värld" där Du utför en rörelse på "hög nivå" enligt mig, har jag inte kunnat släppa tanken på vad jag såg där. Således måste detta enligt min mening och känsla vara av stor betydelse,. Jag litar till min intuition som helt klart är påverkad av vad jag där såg. Jag tittade omigen på reprisen av programmet, där Du träder in efter c:a 50 min. och försökte memorera Din rörelsesekvens vilket naturligtvis var lönlöst. Jag tror starkt på vad jag såg och undrar därför hur jag kan få den upprepad visuellt för mig att följa utan att behöva försöka ladda ner Tv-programmet, vilket jag säkerligen inte klarar ändå, och frågar Dig därför så här ; Kan Du hjälpa mig på något sätt?? Jag kan lägga till att jag är 63 år gammal, en gång i tiden vältränad men ständig 2:a i tävlan (beroende enbart på liten viktdifferens inom klassen jag tävlade i ) under några år i de första "Riksmästerskapen" i "Styrkelyft", vilka arrangerades av Henry Bergström på Ullevi då vid den tiden (nuvarande City Gym, där Henry är fortfarande i viss mån är aktiv, vid ålder 75/80 år). Jag har dessvärre ett långt uppehåll bakom mig från aktiv träning, dels beroende på "livet", men också beroende på ett långt och högt fall på c:a 10 m genom ett tak, ner i asfaltbeläggning nedanför, vilket kanske de flesta inte skulle klara med livet i behåll. Nu, efter några år på "Rehab", dvs. efter att ha tränat på Alingsås Lasarett, är jag i viss mån tillbaka. Jag tränar på ett Gym vid namn "Endorfin" här i staden. Stället har allt att önska, dock har jag ingen kännedom om något liknande vad jag såg Dig utföra finns där, och jag går helst till ursprunget, så omigen frågar jag Dig.. Kan Du hjälpa mig, och i så fall hur...? Hoppas på positivt svar och fram till dess så får jag väl ägna mig åt att se "Vetenskapens Värld" om- och om- och om igen... alex"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Alex! Tack för dina vänliga ord! Det du såg var en träningsform som heter SomaMove som du kan läsa mer om på SomaMove.com Du kan också gå till sajten som www.träningskurser.se och köpa en kurs där du får lära dig hur du utför rörelserna. Varmt lycka till!


  Gösta Öhman frågade:

  "Hej Såg dej demonstrera ditt rörelseprogram för hela kroppen i TV (vetenskapens värld). Skulle gärna lära mej det. Hur går jag bäst till väga. Med bästa hälsning Gösta Öhman"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Gösta! Det du såg var en träningsform som heter SomaMove. Du kan läsa mer om den på SomaMove.com På en sajt som heter träningskurser.se kan du köpa en kurs där du kan bli instruerad för hur du utför rörelserna. Varmt lycka till!


  Johnna frågade:

  "Hej Linus! Nu har jag en liten fråga igen. Jag hittade ett citat från dig på internet. ”Själv tränar jag i den dos som jag tror mig kunna träna resten av mitt liv. Och det är ungefär 3-4 gånger i veckan” Nu undrar jag vad du menar med träning i det här fallet, hårdare styrketräning? Eller räknar du även in t.ex. Yoga, promenader etc? Och hur länge tränar du vid dessa tillfällen? Jag har även tänk lite på det här med vila. Jag tränar t.ex. yoga, soma move och andra funktionella träningsprogram och kettlebell och det känns som att yogan och soman skulle jag kunna köra varje dag utan att kroppen tar stryk för att rörelserna är så pass skonsamma och jag använder bara kroppen som motstånd. Däremot efter ett Kettlebellpass behöver jag vila eller köra lättare träning t.ex. yoga, promenad m.m. Det känns som att när man säger att man har vilodag tänker vissa att man ska ta det superlugnt medans jag tänker mer att man kan träna fast välja lite "lättare träningsformer" typ Yoga, simning, promenader, någon funktionell rörelsekedja etc. kroppen är ju trots allt skapt för att röra sig varje dag. Det skulle vara superintressant att höra hur du tänker kring det här med vila. Kan man t.ex. köra funktionell träning som soma move, move varje dag om det känns bra? Allt gott! Johnna"

  Linus Johansson svarar:

  Hej! Tack för din fråga Johnna. Det är väldigt spännande att diskutera kring detta och jag lär mig mer för varje dag vad det innebär att leva med mitt mål. För det är nämligen det jag gör. Många sliter hårt med sin träning för att nå sitt mål. Jag lever mitt mål och njuter av att göra det. Det riskerar att nästan bli mer filosofi än träning till slut. Mitt syfte är att hålla mig 100% skadefri och 100% "funktionell" (vad det nu innebär) från och med idag och resten av mitt liv. Just nu har jag inga skador då doseringen av min träning och val av rörelser inte sliter utan bara bygger och underhåller mig. Jag har heller ringa rörelsenedsättningar eller överdrivna obalanser i min kropp som riskerar att ge mig skador. Med det sagt så är jag ingen topp-atlet vad det gäller att prestera i att flytta stora vikter eller att springa, simma, cykla eller på annat sätt ta mig fort och snabbt framåt. Men det gör mig heller inget. För mig spelar inte prestationer någon roll. För mig finns bara betydelsen av att kunna njuta av en kropp som gör som jag vill och som känns som ett välslipat instrument. Kan man prestera och känna samma sak? Säkert! Men ökar risken för skador och obalanser? Med största sannolikhet! Vad gäller dig och din träningsdosering så kan jag inte säga mycket annat än att du bör lägga dig på en nivå som du upplever är behaglig för din kropp. Om du upplever att yoga och soma går att köra varje dag för dig så stämmer det. Lägg in vilodagar om du känner att du har behov av att inte göra någonting med jämna mellanrum. Och en vilodag rör du dig förstås, går och står och gör allt sånt som ingår i en vanlig vardag, varken mer eller mindre. Jag har massor med knep och nycklar för att ha lyckats med det jag har gjort med min egen kropp. Men allt det kommer du kunna läsa om i min kommande bok. Hoppas det gav dig svaret du sökte! /Linus


  Josefin Lydén frågade:

  "Hej! Jag är sedan två är såld på träning med kettlebells. Jag blev inkörd på att träna med eleikos competition kettlebells på mitt förra gym. De gym jag hamnat på sedan har kört med andra typer av kettlebells (andra handtag och olika storlekar) och jag måste säga att jag saknar eleiko otroligt mkt. Därmed har jag bestämt mig för att köpa hem några. När jag surfade runt fann jag att ni sålde kettlar av typen jordan, vilket jag aldrig hört om förut, men priset var ju galet bra om man jämför med eleikos. Min fundering är dock om de skiljer sig mkt från eleikos enligt dig? och i s f på vilket sätt? Tack för svar!"

  Linus Johansson svarar:

  Tack för din fråga. Jag säljer inget av märkena och kan väldigt lite om Jordan. Det man kan säga om Eleikos kettlebells är att de är klassade som tävlingsredskap och därmed är kalibrerade för tävling, det vill säga de håller sig inom en given viktgräns. Jag vet inte hur det är med Jordan. Personligen uppskattar jag Eleikos kettlebells.


  Johnna frågade:

  "Hej Linus! Jag vill börja med att säga att jag tycker mycket om ditt arbete du är en av mina främsta förebilder när det kommer till träning. Jag läste i ett av dina svar på internet att du tycker att man kan lägga av med löpning. Jag är väldigt nyfiken på att höra hur du menar. Skulle du vilja ge några tips om hur man kan få in konditionen i träningen utan löpning? Tänker du att man kan försöka få in pulshöjande övningar i styrketräningen? Allt gott! Johnna"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Johanna! Tack! Va roligt att få vara en förebild för dig. Det gör mig glad att höra. Det stämmer, jag är lätt skeptisk till just löpning då jag anser att det är en för svår sysselsättning för många. Det kan tyckas lätt att snöra på sig ett par skor och bara sticka ut och springa är lätt. Bara för att man kan gå så tror man att man "kan" springa. Men om vi tittar på risk to benefit så anser jag att förhållandet till den kvalité man får i sin konditionsträning och risken för att skada sig inte är tillräcklig för att jag ska motivera någon att springa om de kommer till mig med frågeställningen om förbättrad kondition. Du kan själv göra en liten undersökning i din närhet. Fråga några personer som springer mycket om de har ont någonstans eller har haft problem med smärtproblematik relaterat till sin löpning så är jag säker på att du kommer få många jakande svar. För att få, vad som kan anses vara en hög kvalité i sin konditionsträning så anser jag att den måste kombineras med alla andra träningsbara aspekter. Varför bara träna kondition vid ett tillfälle. Om du gör burpees istället i ett intervall arbete så får du både kondition, styrketräning, explosivitet och kroppsmedvetenhet i samma släng. Att variera sin "träning" och inte låta den bli ensidig är nyckeln till framgång både när det gäller att öka sina förmågor så som förbättrad kondition men också att hålla skador på avstånd. Löpning är en repetitiv, ensidig och rörelsebegränsat sätt att träna sig. Den som vill bli bra på att löpa har ett väldigt stort jobb att göra först genom att se till att det inte finns obalanser i kroppen och sedan arbete stenhårt men kompletterande träning tillsammans med löpning för att undvika att belastningsskador och obalanser uppstår. Hoppas det var svaret på din fråga och att det gav lite ljus till varför jag tycker man ska vara lite restriktiv innan man snörar på sig löparskorna och verkligen inse vad det innebär för hela rörelseapareten. Lycka till! Linus


  Fredrik Nilsson frågade:

  "Hej Linus, jag har en fråga om träningsupplägg. För att få variation på träningen ska man då köra på tid eller gå efter antal reps typ crossfit 21-15-9? Har du något tips på upplägg, ska man välja jobbigast övningar först (Thrusters, ryck, svingar etc)? Hur många övningar bör man köra under ett pass? Har din bok Träna med Kettlebells som är riktigt bra!"

  Linus Johansson svarar:

  Hej! Tack för din fråga och tack för att du uppskattar boken. Din fråga är mycket spännande men inte lätt. Men du har nog en nyckel till svaret i din fråga. Det handlar nämligen om variation, precis som du skriver. Du ska köra vissa pass på tid andra pass med givet antal rep. Vissa pass ska ha lätta vikter och många snygga reps. Andra pass ska ha tunga vikter och få snygga reps. Ibland tränar du själv och ibland bjuder du med någon. Gör allt för att ett pass inte ska bli det andra likt. Då kommer du att lyckas få en framgångsrik träning som ger dig de resultat du söker. Vilket jag hoppas är en rörlig och smärtfri kropp med precis lagom mycket muskler! Lycka till!


  Jens Isaksson frågade:

  "Hej Linus Jag leder KB-pass som instruktör och har fått en god utbildning i KB, där vi tillämpar dina övningar från dinträning.se Har även läst din bok. Nu till min fråga: Det är en del kunder som har börjat ha ont i axlarna och det konstiga är att alla har på samma ställe, mitt i axeln ligger smärtan, i Rotator cuffen Alla har bra hållningar men har börjat bli lite orolig över detta. Har du nå förslag på nånting jag kan kolla under passen? // Jens Är det risk att vi gör nånting fel?"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Jens! Det är jättesvårt att svara på. Jag skulle inte tro att det beror på träningen, om ni inte gör väldigt speciella rörelser. Jag kan tänka mig att pressar över huvudet kan ge besvär om man gör dem rakt och inte roterar skuldran och kroppen under kettlebell-kulan som man bör göra. Försök att jobba med dessa kunder och ta reda på vad exakt som irriterar. Försök att coacha dem så att de ändrar sitt rörelsemönster i just den rörelsen. Lycka till! /Linus


  Christer frågade:

  "Hej Linus! Jag har en fråga gällande klassiska svarta kettlebells tex Eleiko och det är när man ska göra övningen som på engelska heter renegade row. Jag har förstått att det är lättare med competion kettlebells men jag undrar om man kan utföra övningen säkert även med vanliga kettlebells? Med vänlig hälsning Christer"

  Linus Johansson svarar:

  Det stämmer, "vanliga" kettlebells har lite liten botten vilket gör att de lätt tippar omkull. Men det går utmärkt att göra med en kula och hålla den andra handen på marken. Kolla in den här övningen från DinTräning.se //www.dintraning.se/ovning/406/Kettlebell-Renegade-Row-En-kula.html Varmt lycka till! /Linus


  Martin Olsson frågade:

  "Hej, fick rådet att köpa en 12-kilos kettlebell men det borde nog ha varit en 16-kilos... och har börjat miniträning tio minuter varannan dag med marklyft, swing och stöt eftersom det var länge sedan jag tränade. Jag vill nå stor bålstyrka och uthållighet för kroppsarbete på gården och i skogen ... När kan det vara dags att öka till en tyngre vikt och hur tung bör den vara? /Martin 50 år 183cm 95 kg"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Martin! Det alltid en lika svår fråga. Men du låter som en stadig karl, så 12 kg kanske är i minsta laget. Dessvärre är exakt vikt-råd svåra att ge. Det du måste köra på är känsla. När du upplever att du blir tvungen att göra för många repetitioner med en viss vikt, etc 12 kg, då kan du införskaffa en tyngre, kanske 16 kg. Då börjar du med att göra samma övningar, men med färre rep. Men när du upplever samma sak igen, att du blir tvungen att göra många rep för att bli trött så skaffar du en ännu tyngre. Det kallas för klassisk progression. Varmt lycka till! /Linus


  Sofie frågade:

  "Hej! Jag har sett en film på dig på youtube när du gör en övning som kallas hinduroll. Vad skulle du säga att den "är bra för"? Engagerar vilka muskler? Styrka armar/axlar, bålstabilitet och rörelighet baksida lår och utsida rygg? Tacksam för snart svar! /Sofie"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Sofie! Hindu roll är en komplex övning och det finns inte en aspekt eller muskelkedja i kroppen som inte är engagerad. Men ska man välja den främsta så är det kroppsmedvetenhet och koordination som är det som stimuleras mest pga av att man roterar kraftigt samt korsar sin mittlinje. Upplever man att man slår knut på sig själv och får svårt att hålla isär höger och vänster när man gör Hindu Rolls så är det precis den övningen man ska fortsätta göra tills man behärskar den. Sedan ska den eller liknande alltid finnas med i de rörelser man väljer att göra när man tränar. Lycka till! Linus


  Christer frågade:

  "Hej Linus! Jag har nu ett antal vanliga kettlebells som jag har tränat ett tag med , men har nu funderat på att köpa competion kettlebells! Jag har läst att fördelen är att storleken är densamma vare sig den är på 12kg eller 40kg! Vad tycker du om min fundering? Med vänlig hälsning Christer"

  Linus Johansson svarar:

  Det är en jätteskillnad att köra med competition bells. Inte bara att de är större. De rör sig också "trögare" i luften vilket är en stor fördel. Sedan är i regel handtaget mer arbetat och slätare vilket gör att händerna inte slits lika hårt.


  Christer frågade:

  "Hej Linus! Jag är nyfiken på den träningsdvd som ni säljer som heter Kettlebell med Linus & Willem! Hur lång är filmen och hur grundläggande och avancerad är den? Du får gärna komma med förslag på bra träningsdvd förutom eran egen gällande kettlebells! När man börjar kolla runt på nätet finns det ganska mycket att välja på både från USA och England. Mrd vänlig hälsning Christer"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Christer! Min dvd är cirkaa 50 min lång och är av det mer grundläggande slaget. Beträffande andra filmer så är jag dåligt uppdaterad. Tyvärr. Hälsningar, Linus


  Christer Holmström frågade:

  "Hej Linus! Jag måste först säga att du har skrivit en riktigt bra bok om kettlebells. Igår den 8/9 gick jag på Exceed Performance kettlebell basic med Walter Skeppar. Den var riktigt bra så jag kommer nog att forsätta de resterande utbildningarna. Jag började träna i våras och fastnade direkt för träningsformen! Nu till min frågor. Jag hade under våren skaffat mig kettlebells till min lägenhet men det är inte Eleikos kettlebells utan Brittiska Jordans neopren kettlebells. De har ett skyddande skal för bla golv och ett stötdämpande ljud. Jag hoppas att jag inte har gjort ett alltför dåligt köp! Det är inte Eleikos kvalitets kettlerbells men ändock är det kettlebells som jag tränar med några gånger i veckan! Min andra fråga. Nu börjar det dyka upp flera kurser i Stockholm om just kettlebells. Vad tycker du man ska tänka när man väljer kurser och vad tycker du om kurserna som Exceed Performance erbjuder? Med vänlig hälsning Christer"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Christer! Tack för dina frågor. Mina svar kommer inte bli något att räkna med då jag arbetar både för Eleiko och Exceed. Jag är minst sagt jävig i frågan. Val av kettlebells handlar mycket om tycke och smak. Det bästa är att testa många olika för att uppleva vilka som känns bäst. Beträffande utbildningar så kan jag heller inte ge ett ärligt svar då jag inte är insatt i samtliga eller har gått någon av dem. Det är att köpa grisen i säcken, det kan vara jättebra utbildningar som Walters, eller det kan vara mindre bra. Det vet man ju tyvärr inte för än man har gått dem. Lycka till och hälsningar, Linus


  mårten frågade:

  "Hej linus jag tränar med hjälp av din bok träna med kettlebells, tycker det är jättebra träning, men har fått ont i armbågarna. Jag tror det är tennisarmbåge skulle det kunna tänkas att man kan få det av kettlebell, och vad gör jag då för fel.vad kan jag göra för att undvika det? Vill jättegärna kunna fortsätta med träningen som jag tycker är jättebra om jag kunde slippa få ont iarmbågarna."

  Linus Johansson svarar:

  Hej! Oj, vilken bra och svår fråga. Det är tyvärr omöjligt att ge diagnos eller tips via det här forumet. Jag skulle råda dig att gå till en sjukgymnast där du bor och förklara situationen och be denne ge sitt utlåtande och behandlingsplan. Lycka till! /Linus


  Jan Rådvik frågade:

  "Hej Jag läser din bok Vältränad.På sidan 72 talar du om om man inte kan ut föra den rörelsen(ben böj) så har man en obalanserad höftmuskulatur. Så är det med mej. Hur tränar jag för att balansera min höftmuskulatur.? Tack på förhand jan"

  Linus Johansson svarar:

  Hej Jan! Om det hade funnits ett kort bra svar på den frågan. Men det är en väldigt komplex rörelse som egentligen kräver en lika komplex behandlingsinsats. Är du väldigt intresserad så erbjuder vi utbildning inom detta. FAUK heter den. Du kan läsa mer om den här på Miros hemsida. Men du ska få några tips av mig för att se om det hjälper. - Stå med upphöjning under hälarna, en eller ett par centimeter. - Håll vikten på framsidan av kroppen. Aldrig på axlarna. - Använd de tre globala handlingarna som jag beskriver i boken Vältränad. Lycka till!


  agneta bengtsson frågade:

  "Behöver främst träna upp sätesmusklerna men det känns som att hamstrings tar över eftersom jag är svag i sätesmusklerna. Tycker dock att kettlebells verkar bra har gått kurs i Halmstad (Eleiko) undrar dock hur jag lägger upp träningen bäst. Något förslag som jag kan börja med? Kör med 8kg en arm och 12 -14kg två händer i fullsving."

  Linus Johansson svarar:

  Ska du stärka din sätesmuskler handlar det inte så mycket om vilket redskap du använder. Det handlar om val av övning med rätt teknik. Mitt förslag är att du börjar med marklyft. Då kan du, till skillnad från svingen, i ett lugnt tempo göra rörelsen med rätt teknik. Hitta någon som kan lära dig rätt teknik. Lycka till! // Linus


  Frida frågade:

  "Jag använder formgjutna sulor i mina skor eftersom jag pronerar samt har en benlängdsskillnad (ena sulan är lite mer uppbyggd än den andra). Bör jag undvika att träna kettlebells barfota och istället använda ett par skor tillsammans med mina sulor??"

  Linus Johansson svarar:

  Du ska absolut träna barfota och pronationen behöver du inte tänka på när du tränar kettlebells men du ska absolut korrigera för din benlängdsskillnad. Du kan lösa det på olika sätt. Gör som jag. Köp ett par barfotaskor och använd en kil i "skon" för det korta benet. Då är du barfota men korrigerad. Eller budget varianten; använd en strumpa med kil i. Jag kör alltid med det. Då är jag även korrigerad inomhus även när jag tar av mig skorna. Vänliga hälsningar, Linus Johansson


  Gäst frågade:

  "Vilka är fördelarna med att ha två kulor?"

  Linus Johansson svarar:

  Det blir dubbel så jobbigt och dubbelt så roligt! Man tappar dock fördelen med det unilaterala arbetet som en kula ger. Det vill säga att bara ha en belastning på en sida av kroppen. Det stimulerar bålaktiviteten mer än en bilateral belastning som två kulor ger! /Linus


  Gäst frågade:

  "Kan man inte skada ryggen i svingen?"

  Linus Johansson svarar:

  Klart man kan, om man gör fel! Men samma sak gäller för vilka rörelser i vardagen eller träningen du än gör: fel teknik gör att du löper risk för skador. Knepet med svingen är att inte använda ryggen, utan höften. En korrekt utförd sving stärker din rygg och minskar istället risken för framtida problem! / Linus


  Gäst frågade:

  "Hur lägger jag upp mitt kettlebellprogram om jag i första hand vill gå ner i vikt?"

  Linus Johansson svarar:

  Intervallbaserat! Välj de jobbigaste övningarna, så som två-hands-ryck, full sving, thrusters och kettlebell burpees. Arbeta sedan efter följande mönster. Välj en övning, gör 8 stycken 20 sekunders-arbeten med 10 sekunder vila emellan. Vila ca 1-5 minuter. Upprepa med en ny övning! En thruster är en explosiv benböj och press. Rörelsen börjar i en djup benböj och samtidigt som man ställer sig upp pressar man kulan till rak arm/armar. Sedan sätter man sig ned igen och drar kulan ned till böjda armar! Som den här tjejen gör! //www.youtube.com/watch?v=smp5DOA9n3k En kettlebell burpee är en burpee utan hopp. Istället för att hoppa gör man ett marklyft med en kettlbell. Den här killen gör ett högt drag också! //www.youtube.com/watch?v=H2SgoQn6rYs De andra övningarna jag nämner hittar du i vår bok Träna med kettlebells. /Linus


  Gäst frågade:

  "Ska man köra kettlebellträningen i stil med Crossfit - alltså att bara köra på och inte vila mellan seten - eller mer som traditionell styrketräning med vila?"

  Miro förlag svarar:

  Det beror på vad man är ute efter! För att få mycket styrka och flås bör man köra "CrossFit Style" men då måste man sänka vikten på kulan. Vill man köra tunga, komplexa styrkeövningar med tung kula måste man vila mellan seten på traditionellt styrkemaner! /Linus


  Gäst frågade:

  "Det här med att träna kettlebells barfota eller i så kallade "Five Fingers", kan det verkligen göra någon skillnad?"

  Miro förlag svarar:

  Det finns inga vetenskapliga belägg för att barfotaträning skulle vara bättre. Men ett logiskt resonemang kan ge en tanke om att det kan vara så! Alla klassiska kettlebellrörelser vi gör är en naturlig del av våra invanda rörelsemönster. Det betyder att vi inte behöver tänka igenom varje rörelse för att utföra den. Vi vet var vi börjar och var vi vill att rörelsen ska sluta. Däremellan sköter kroppen resten och mycket bygger på naturliga reflexer. En stor del i vårt reflexmönster är proprioceptionen på undersidan av våra fötter. Det torde därför vara så att våra naturliga reflexer styrs ännu bättre om fötterna har en direkt och naturlig kontakt med underlaget och inte är inbäddad i stora mjuka skor! /Linus


  Gäst frågade:

  "Vilken vikt ska jag välja på min kettlebell?"

  Linus Johansson svarar:

  Mer än du tror! När man tränar med kettlebells utför man inte isolerade rörelser med enskilda muskler utan stora naturliga rörelser med stora muskelsynergier. Detta medför att du är mycket starkare än du tror. Det medför också att om du har för lätt vikt så blir rörelserna inte korrekta. Lyft därför upp en kettlebell, känns vikten bra är det fel. Känns det som "Oj, den var tung!" Då är det rätt! /Linus


  Gäst frågade:

  "Är inte kettlebellkulan som vilken styrketräningsvikt som helst?"

  Miro förlag svarar:

  Nej, det är den inte! En kettlebell kan användas till alla traditionella typer av styrketräningsrörelser. Men det som gör den unik är att handtaget inte sitter i kulans viktcentrum! Det skapar möjligheten att utföra rörelser med ett svingande moment. Detta moment utnyttjas vid alla typer av kettlebell-specifika övningar. /Linus


  Gäst frågade:

  "Finns det kettlebellklasser man kan gå på någonstans i Sverige?"

  Miro förlag svarar:

  Självklart! I Stockholm finns det massor, t ex på Balance. Min funktionella träningsstudio, Kraftvalvet, uppe i Hudiksvall har massor med kettlebellklasser! /Linus


  Miro förlag frågade:

  "Är kettlebell något för nybörjare? Det vill säga någon som aldrig tränat förut!"

  Linus Johansson svarar:

  Konstigt nog är det kanske bättre att vara helt novis när man börjar med kettlebells. Personer som tränat mycket innan har antagligen kört klassisk styrketräning i någon form och har mycket svårare att bryta gamla invanda mönster för att komma in i kettlebellträningen! Men har man dansat eller tränat gymnastik eller liknande är det jättelätt!


  Miro förlag frågade:

  "Jag får inte till mina get-ups, tycker det blir ryckigt. Vad har du för tips?"

  Miro förlag svarar:

  Get-up-rörelsen kommer från brottarvärlden. Rörelsen syfte är att, via en yttre belastning, på ett så kontrollerat sätt som möjligt ställa sig upp från ryggliggande till helt stående, något en brottare har stor nytta av. Stirra dig därför inte blind på den exakta rörelsebanan utan försök göra det så mjukt och följsamt som möjligt. Lägg mycket vikt vid att hitta kraft och rörelse från höft och bål! /Linus