string(0) ""

Hur tränar jag efter förlossningen?

Jag rekommenderar att du sysslar med lågintensiv träning som promenader och simning de 8-12 första veckorna efter förlossningen och att du har gått på efterkontroll hos mödravården för att säkerställa att bäckenbottenmuskulaturen är ok och att eventuell separation av bukmuskeln har läkt innan du börjar träna. Var medveten om att höga halter av relaxin, hormonet som har till uppgift att luckra upp brosk och ligament i främst bäckenregionen, kan kvarstå i upp till 16 veckor efter förlossningen, och finns kvar i kroppen under tiden du ammar. Trappa upp träningen successivt.

Fokusera på bäckenbotten och den inre djupa magmuskulaturen. Med appen Mammamage kan du få tips på hur du tränar magen på ett bra sätt efter graviditeten. Lättare styrketräning med gummisnodd och pilatesboll är toppen och övningar med den egna kroppsvikten eller din bebis som belastning är också jättebra. I min bok Stark, glad, gravid hittar du förslag på bra träningsprogram efter förlossningen.

Om du har en bred separation av den raka bukmuskeln så börja med att först bygga upp inre och djup magmuskulatur. T ex att sitta på en stol och med aktiverad bukmuskel lyfta ett ben i taget samt bäckenlyft. Undvik till en början tunga övningar som belastar den raka bukmuskeln mycket, t ex crunches raka/sneda och plankan.

När det gäller foglossningsproblematik kan det vara så att den försvinner efter graviditeten, men den kan lika gärna kvarstå flera månader efter. Känn efter hur det känns, jobba med bålstabiliserande övningar och övningar för hållningen. Lägg mycket energi på på hur du står och går.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Träning när du har fött

← FAQ