string(0) ""

Hälsa känns mer än det syns

av , 2015-09-24

Det pågår sedan länge en debatt om synen på våra kroppar kopplat till den den psykiska ohälsan som skenar. Det är ett faktum att många mår dåligt för att de mäter sitt värde i vad de presterar: hur de äter, tränar och om de gör “rätt” eller inte.

Mycket av det här har att göra med ett rådande kropps- och utseendeideal som är snävt. Och visst är det betydelsefullt med motbilder. Visst är det angeläget att visa alla slags kroppar i modetidningar och annonser. Men det är viktigt att komma ihåg att vårt människovärde inte alls har med utseende att göra.

Nu senast har det diskuterats kroppsideal i Efter tio på TV4. Vi tycker att den här debatten är bra, men tycker också att det är så synd att vi ofta fastnar i att diskutera just kroppar och utseende när vi ska prata hälsa. Eller så pratar vi om vilken mat som är “rätt”. Det är som att vi aldrig kommer vidare.

“Vi blir ohälsosamma i jakten på hälsa. Vi behöver alla vara läkare och laga den skadade, sjuka samhällssituation som vi befinner oss i. Det största giftet är inte den mat vi stoppar i munnen utan de tankar vi hela tiden göder oss med. Men i stället matas vi vidare med hälsotips som endast handlar om vad du ska eller inte ska äta.”

Så skriver vår författare Elina Sundström i boken Hälsohets, som tar upp just ohälsa och att många försöker hetsa sig till hälsa genom yttre ting: mat, träning och prestationer.
Vi på Miro förlag vill att vi istället börjar diskutera hälsa inifrån och ut.

Hur vi mår är svårt att fånga på bild. Däremot kan vi dela med oss av hur det känns att må bra och hur det känns att må dåligt. Hälsa nöjer sig inte med ett “jag” utan kräver ett “vi”, för vi är alla beroende av vår omvärld. Våra relationer till människor och sammanhang runtom oss påverkar hur vi mår.

Vad längtar vi efter, vad tänker vi och vad hoppas vi på? Kanske är det där vi skulle börja, istället för att alltid prata så mycket om prestationer och utseende?


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *