string(0) ""

Träna barfota

av , 2008-02-19

Inom yoga och vissa kampsporter är det självklart att träna barfota. Själv tycker jag som mångårig yogautövare att det är skönt och att jag får kontakt med golvet, eller mattan, på ett sätt som jag har börjat sakna om jag har skor på mig i andra träningssammanhang.

Jag har faktiskt börjat styrketräna barfota i gymmet. Än så länge har ingen bett mig sätta på skorna, men det kanske kommer! Vi kommer aldrig att få se någon annonskampanj för barfotaträning. Det är ju som bekant bara om någon kan tjäna pengar på något som det saluförs på allvar och den enda som tjänar pengar om vi hoppar över dyra träningsskor är vi själva. Personligen gillar jag som sagt barfotaträning i sammanhang där det passar. Dessutom känns det bra att kunna lägga en ordentlig slant på ett par riktigt bra löpskor – för ute i löpspåret är det ändå rätt smart att skydda sig mot vassa pinnar och stenar – istället för att dutta ut budgeten på flera par träningsskor. Men borde det inte i många sammanhang vara bättre att låta foten stödja sig själv än att hela tiden bädda in den i något som stödjer och dämpar? Särskilt eftersom vår hållning och hur vi bär upp vår kropp påverkas direkt av hur vi möter underlaget. Och är det någon som tycker att fotsulor är äckliga så är det väl knappast knappast smutsigare än en vanlig skosula? Ett intressant citat, visserligen lösryckt ur sitt sammanhang men ändå, serverar jag här: As long as there are no abnormal foot issues, performing lower-body exercises while barefoot will aid in producing proper ground contact and heighten proprioceptive awareness of the lower extremities and trunk.”

Saxat ur en artikel av Jeremy Boon och Gray Cook, en fystränare och en sjukgymnast. Den senare är ett känt namn som ofta förknippas med funktionell träning, som är så i ropet.


Kommentarer

Alexander - 2009-01-03 16:51:29:

Jag tycker inte alls att det är äckligt om någon går barfota i mitt hem,inte för att jag själv tycker om att gå barfota men rent allmänt. Antar att du är stark eftersom att du styrketränar,vad är det tyngsta du har lyft? Har ett erbjudande till dig om skriver till min email:chess9215@yahoo.se Skriv något kort så jag vet att du fått det så ska jag berätta om erbjudandet,ok?


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *